The Great Yonder

Boutique festival: 15-18 augustus 2019

Een festival anders dan anders.

The Great Yonder is niet alleen een festival, het is ook de aftrap van een groots project met als doel een zelfvoorzienend, bio-divers en circulair dorp dat tevens functioneert als een culturele hotspot. Het beste van de stad, midden in de natuur, met een minimale footprint. Gasten zijn in Bedepuszta ook sponsors, het geld dat in Bedepuszta wordt verdiend, wordt namelijk terug geïnvesteerd in groene en culturele projecten.

Het idee

Geen festival waar alles draait om de massa, maar een evenement waar de bezoekers veel persoonlijke ruimte ervaren, de natuur een belangrijke rol speelt en waar je goed kan eten en drinken en een maximum van 300 bezoekers.

In plaats van bands zullen een groot aantal topmuzikanten aanwezig zijn. Deze muzikanten krijgen carte blanche  (‘artists on holiday’). De muzikanten verblijven in het dorp gedurende deze vier dagen en zullen de muziek maken die ze graag willen maken; er zullen nieuwe songs worden geboren met publiek als getuige. De artiesten zullen minimaal 6 uur per dag op het podium staan volgens de formule van Jam de la Creme, een bestaand concept rond Stef van Es en Marcel Veenendaal. 

Naast de Nederlandse inbreng zullen ook Hongaarse en Italiaanse muzikanten en andere artiesten/sprekers in het dorp verblijven. Er wordt daarbij bewust gezocht naar interessante cross-overs, zoals renaissance muziek en Hongaarse folk. Niet onbelangrijk: Alle artiesten hebben er ongelooflijk veel zin in.

Naast muziek is er dagelijks een workshop en komen sprekers. Schrijver Jaap Scholten zal meerdere lezingen houden over zijn boek Kameraad Baron, waarin de neergang van de Hongaarse aristocratie na de Eerste Wereldoorlog wordt beschreven. Professor Oude Muziek Giulio d’Angelo zal een lezing geven over Hongaarse componisten: de eerste ‘internationale popster’ Ferenc Liszt en de ethnograaf/componist Bela Bartok. Mihaly Fekete van Biopolus zal vertellen over zijn fascinerende project waarbij rioolwater middels biologische en synthetische plantenwortels geheel wordt gezuiverd (Tegenlicht 2015).

The Great Yonder is ook een soort werkweek voor volwassenen met lessen en veldwerk. Bijvoorbeeld biologie: welke dieren en planten komen we in de vallei tegen, wat bepaald de biodiversiteit en hoe belangrijk is deze. Een bioloog/ ranger zal hierover vertellen. Ook bijvoorbeeld geschiedenis/archeologie: mensen woonden al sinds de steentijd op deze plek. Waarom hier, en hoe herken je de sporen uit het verleden? Tijdens The Great Yonder zal een opgraving worden georganiseerd, bezoekers kunnen de archeologen helpen met het onderzoek en vragen stellen. Geknutseld wordt er ook. Er zijn meerdere workshops en mensen worden gemotiveerd om te tekenen, schilderen of land-art te maken.

De plek

The Great Yonder vindt plaats in Bedepuszta, een klein leegstaand dorpje aan een doodlopende weg in een prachtige vallei, omgeven door natuur. Het dorpje is geheel gerenoveerd en deels omgebouwd tot een locatie voor kleinschalige events. In de valleien ten oosten van Bedepuszta liggen twee kleine dorpjes, in alle andere windrichtingen kan je uren door valleien lopen zonder enige bebouwing te zien of mensen tegen te komen. Vanuit Bedepuszta heb je een prachtige uitzicht over het Matra gebergte. Ondanks de afgelegen ligging is de hoofdstad Boedapest binnen uur rijden over goede wegen te bereiken (95 km). Dagelijks zijn er 8 vluchten vanuit Nederland naar Hongarije, de reistijd van de luchthaven in Nederland naar Bedepuszta is 3.5 uur.

Er zijn huizen beschikbaar, maar er zijn ook twee campings met glamping opties. In totaal zijn er 16 openbare toiletten in het dorp. Voor de kampeerders zijn er 8 binnendouches en enkele buitendouches.

Organisatie

De zuidzijde van Bedepuszta is een evenemententerrein van circa 2 hectare met zes velden en de volgende faciliteiten: bar, podium, keuken, paviljoen, zwembad, kampvuur, spelhonk, schoolgebouw, keuken, wijnkelder, beachvolleyballveld en meerdere toiletten en douches.

Muziekinstallatie staat alleen op het podium naast de bar. In de rest van het dorp en daarbuiten wordt alleen akoestisch gespeeld. Sprekers programmeren we in het schoolgebouw en bij het kampvuur, qi gong en yoga vindt plaats op het middenveld. Eten en drinken komt voornamelijk in en rond de bar. Een team van Amsterdam Roest verzorgen limonades, cocktails en tappen bier van lokale brouwers. Bij de wijnkelder kunnen de gasten terecht voor wijnproeverijen (Hungarian grapes and blends). De zomerkeuken wordt omgebouwd tot festival restaurant met de hele dag door maaltijden en hapjes. Op het veld staan dagelijks wisselende schotels uit Hongaarse ketels op het vuur. ‘s Ochtends beginnen we de dag met een Breakfast Club in het paviljoen. Bij het spelhonk is iedere dag een kleine markt met fruit, brood en lokale ambachten.

Dagelijks zijn er 8 vluchten vanuit Nederland naar Hongarije, de reistijd vanaf de luchthaven in Nederland tot in Bedepuszta is 3.5 uur. Bedepuszta zal bereikbaar zijn met de auto(parking), maar we gaan ook bussen regelen van en naar Boedapest (airport en stad) en pick ups vanaf de Buddhistische stupa voor wie met OV komt. Ticketing, travel en organisatie worden verzorgd door Ostfest BV en Festival Travel BV.

 •  
 • Muziek Jam de la Creme, Jungle by Night, Irene Brigitte, Lapi Banda, Diederik Nomden, Vince Varga, Qiyan
 • Sprekers Jaap Scholten, György Dragomán, István Kenyeres, Giulio d’Angelo
 • Workshops Archeologie - Reading Landscapes, Biologie - Biodiversity, Palinka -stoken en proeven
 • Yoga Yoga, meditatie, qi gong
 • Excursies Hollókö, puzzeltochten
 • Muziek Jam de la Creme, Jungle by Night, Irene Brigitte, Lapi Banda, Diederik Nomden, Vince Varga, Qiyan
 • Sprekers Jaap Scholten, György Dragomán, István Kenyeres, Giulio d’Angelo
 • Workshops Archeologie - Reading Landscapes, Biologie - Biodiversity, Palinka -stoken en proeven
 • Yoga Yoga, meditatie, qi gong
 • Excursies Hollókö, puzzeltochten

Bedepuszta.com